Thoughtful design

The London Residence

Het Antwerps architectenbureau Bovenbouw ontwierp The Londen Residence. Het is een gegolfd gebouw gelegen aan de vernieuwde Londenstraat, de ader tussen de oude stad en de vernieuwde dokken, en vormt als het ware de toegangspoort tot de levendige Cadix wijk. De vernieuwde tramlijn stopt voor de deur en brengt je helemaal tot aan het Centraal Station.

De zuidelijk georiënteerde voorgevel is een prachtig staaltje architectuur.
De blauwgrijze kleur en de golvingen passen volledig in deze havenomgeving. Met een aantal duidelijke barokke kenmerken ademt het gebouw de sfeer uit van een trots "Palazzo". De appartementen zijn comfortabel en luxueus afgewerkt en spelen in op verschillende manieren van wonen. Kleine details zoals automatische sunscreens verhogen het comfort en maken van je appartement een aangename thuishaven.


De appartementen zijn comfortabel en luxueus afgewerkt.


The London Residence voorziet inpandige loggia’s waar het aangenaam vertoeven is op een zonnige dag. Beschut tegen wind of overmatig zonlicht, en buiten het zicht van medebewoners of voorbijgangers kan je alleen of in gezelschap genieten van een hapje en drankje in de heerlijke buitenlucht.

Perfect project

The London Residence

De residentie is gelegen op korte afstand van tal van voorzieningen. Ook de gemeenschappelijke ruimten zoals een binnentuin en een dakterras bieden een antwoord op maat van het moderne stadsleven.

Dankzij een uitstekende isolatie en het gebruik van een BEO-veld in combinatie met een warmtepomp, worden de woningen op een duurzame manier verwarmd en gekoeld doorheen de seizoenen.

Door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen is het gebouw ontworpen om de tand des tijds vlot te doorstaan. Dit project staat garant voor aangenaam wonen tijdens alle fases van het leven.

  • COMFORT

    Comfortabel wonen draagt bij tot een algemeen gevoel van geluk, houvast en zekerheid. Licht en ruimte spelen hierbij een voorname rol. Ook het kunnen benutten van gemeenschappelijke ruimten zoals een binnentuin biedt een antwoord op maat van het moderne stadsleven.

    Behoeften van vandaag kunnen in de toekomst echter veranderen. Bij het uittekenen van dit project is veel aandacht besteed aan flexibiliteit en diversiteit. Er zijn verschillende woningtypes die onderling combineerbaar zijn, je bepaalt zelf hoe je wil wonen. De appartementen zijn toegankelijk voor rolstoelen, de badkamers zijn ruim. Een optimale temperatuur wordt verkregen dankzij de vloerverwarming en -koeling en de aanwezige sunscreens.

  • SUSTAINABILITY

    Dit project ambieert een certificatie met rating “outstanding” volgens BREEAM, een internationale standaard voor duurzaam bouwen. Om deze hoogste rating te behalen moet er voldaan worden aan een aantal strenge eisen op gebied van energie en ecologie. Tevens moet er gebouwd worden op een zorgzame en verantwoorde manier. De keuze van lokale materialen en het herwerken van afval zijn hier zeer belangrijk.

    Een hoge energieprestatie, en aldus een laag energieverbruik, wordt gegarandeerd door een uitstekende isolatie van de gevels en het dak, en het gebruik van een BEO-veld in combinatie met een warmtepomp. Zo worden de woningen op een duurzame manier verwarmd en gekoeld doorheen de seizoenen. Via een energiemonitoringsysteem zal het energieverbruik kunnen opgevolgd worden.

  • FUTURE

    Duurzaamheid gaat echter nog veel verder en vertaalt zich ook naar toekomstwaarde van een gebouw.

    Dit wordt vooral bepaald door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen die levenslang meegaan maar ook door ervoor te zorgen dat de nodige voorzieningen, zoals een ruime badkamer en meerdere toiletten, aanwezig zijn.

    Even belangrijk is dat het gebouw de juiste uitstraling heeft die de tand des tijds vlot doorstaat. Naast comfortabel wonen staat dit project immers garant voor levenslang aangenaam wonen tijdens alle fases van het leven.

Extraordinary Design

‘t Eilandje

Met Dirk Somers van Architectenbureau Bovenbouw te Antwerpen en ontwerper van The Londen Residence praatten we over het vertalen van de opdracht naar een concreet concept en duurzaam bouwen en wonen.

Lees het interview »

Bovenbouw won samen met Sergison Bates Architects en Bulk Architecten de wedstrijd voor de bouwblok A5 in de Cadixwijk. Wat waren de grootste uitdagingen?

Het was een hele uitdaging voor het ontwerpteam om met een project voor de dag te komen dat past in de sfeer van de haven. Het is een super zichtbare locatie aan toch wel een groot dok. Met de asverschuiving in de Londenstraat lijkt het ook wel dat de weg om het gebouw plooit. Dit geeft wel een zeker gewicht aan het project en impliceert een zekere pretentie. Het mocht zeker niet te braaf zijn. Vandaar dat we kozen voor een groot havengebouw, The New York Residence, in combinatie met The Londen Residence als trotse voorkant met daarnaast nog een aantal kleinere gebouwen aan de oostkant.

Wat waren de voornaamste criteria waar jullie rekening mee moesten houden?

Dit project gaat veel verder dan de traditionele appartementsbouw. Het is veel meer een integraal project waar een doordacht verhaal achter zit: het verhaal van samenhang en interactie met de buurt. Een verhaal dat klopt. CIP kiest daarvoor ook steeds bewust architecten uit die de stad zien als langzaam veranderend geheel en die veel aandacht besteden aan zorgzaam bouwen, van het trottoir tot aan de voordeur. Zo wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de inkomhal die licht is en uitnodigt om binnen te komen. Ook de passages en doorsteken op het gelijkvloers bieden een uniek perspectief en een connectie met de groene en levendige binnenplaats.

Welk verhaal zit er achter de voorgevel van The Londen Residence?

De 50 meter lange voorgevel met mooie ritmische plooien roept een aantal associaties op. Voornamelijk met het element water en haven maar ook met een soort ‘Palazzo’ in bijna barokstijl. We zien de Londenstraat als een verlengstuk van de Leien en daardoor ook als een toekomstige stadsboulevard met The Londen Residence als pronkstuk.

De gevel springt ook een beetje uit, waardoor je onder een uitsprong loopt wat een gevoel van bescherming en intimiteit geeft en de stoep iets meer de allures van een gaanderij krijgt. Voor de steen hebben we gekozen voor een mooie blauwgrijze baksteen die mooi aanleunt bij de kleur van de typische kasseien uit de buurt. In een doodgewone straat zou deze gevel zeker niet passen, in dit project komt hij volledig tot zijn recht.

Hoe zal wonen in The Londen Residence eruitzien?

Het zal een unieke belevenis zijn met verschillende woonvormen en commerciële invullingen die samen een mooi functioneel geheel vormen. De gevel leent zich optimaal om inpandige loggia’s te creëren in plaats van traditionele hangterrassen. De glazen borstwering biedt bescherming en verschaft een magnifiek uitzicht op de jachthaven, het MAS en 3 dokken. Er is veel aandacht besteed aan een groene zone, een binnenhof, waar ook diepwortelige bomen in de volle grond kunnen groeien.

Hoe is het concept duurzaamheid opgevat in dit project?

We zijn redelijk ambitieus met een BREEAM outstanding label als doel. Dit impliceert een aantal keuzes die al in de ontwerpfase gemaakt moeten worden met het oog op het behalen van een aantal scores rond laag energieverbruik. We voorzien duurzame en efficiënte oplossingen voor het verwarmen, afkoelen en verlichten van de appartementen.

Maar duurzaamheid gaat in deze verder dan enkel de focus op energie en het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen. Natuurlijk is er gekozen voor materialen die mooi verouderen en er op langere termijn goed uit blijven zien.

Daarnaast echter besteden we ook aandacht aan een mooie trap en een traphal met veel natuurlijk licht waardoor men minder snel geneigd zal zijn om steeds de lift te nemen.

Met een fietsenstalling op het gelijkvloers en de vele passages maken we het makkelijker om de fiets te nemen en direct de stad in te rijden. Dit lijken details maar zijn zeer belangrijke aspecten in het kader van duurzaamheid en levenslang wonen.

 

©2019 CIP | Construction & Investment Partners N.V. | Algemene voorwaarden | Cookies | Powered by hooox

The London Residence gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.